Hjo - trästaden vid Vättern

I Love Hjo, det är en välkänd slogan för alla Hjobor och visst är det så man säger när man besökt Hjo. Många låter sig charmas av den lilla stadsidyllen vid Vätterns västra strand och det är inte för inte som vi har mycket turism på sommarhalvåret.

Varför heter då staden Hjo?
Det finns många teorier och skrönor om hur namnet uppkommit, bla en välkänd sägen om munkarnas stormiga färd: För länge sedan reste några munkar med båt över Vättern. De var på väg från Alvastra kloster i Östergötland till Varnhems kloster i Västergötland.
Det blåste dock upp till storm och färden blev olidlig. När de till slut nådde Hjo och därmed också fast mark under fötterna,
lade de sig ned på marken och utropade: "Hic jacet otium" vilket kan översättas med "här vilar friden".
Tag de första bokstäverna i de ord som munkarna utropade och du har namnet på staden; Hjo.
Det finns nu inga vetenskapliga belägg för huruvida denna historia är sann eller inte och det är väl egentligen ingen som på allvar förlitar sig på den heller. En troligare anledning till namnet Hjo lär vara att Hjoån, den vackra ån som flyter genom staden, givit upphov till stadens namn.

Munkarna hade iallafall rätt om att "här vilar friden". Lugnt, skönt och trevliga miljöer - det är Hjo i sin prakt. Mycket av stadens äldre träbebyggelse finns bevarad och trähus är onekligen en frekvent förekommande hustyp i staden. Wennergrens har flera äldre, renoverade trähus med en obeskrivlig charm.