Bo i hyresrätt - skyldigheter och rättigheter

// Som hyresgäst skall Du erlägga månadshyran i förskott, senast sista vardagen före ny kalendermånad. Vänligen notera att om betalning sker på annat vis än den bankgiroblankett som medföljer hyresavierna måste OCR-nummer anges.

// Om Du tycker att detta är krångligt och svårt att hålla reda på hyresbetalningarna kan vi erbjuda tjänsten autogiro, se menyn till vänster. Kontakta alltid Wennergrens om Du får problem med att betala hyran i tid.

// Andrahandsuthyrning tillåts efter att tillstånd inhämtats från hyresvärden.

// Om två sammanboende flyttar isär och den ene önskar överta kontraktet ensam går det bra om bostaden är anskaffad för gemensamt bruk och att man varit sammanboende under s k äktenskapsliknande former. Hyresvärden ska också skäligen kunna godkänna den kvarboende som hyresgäst.

// Hänsyn ska visas mot grannar och andra närboende. "Festande" får ske vid enstaka tillfällen och ska hållas på rimlig nivå. Vid regelbunden upprepning kan både grannars och hyresvärds tålamod tryta och uppsägning och i värsta fall
vräkning kan ske. Festa hur mycket Du/Ni vill, bara inte omgivningen störs.

// Målning och tapetsering får ske utan hyresvärdens tillstånd. Arbetet måste dock vara fackmässigt gjort. Om så inte är fallet kommer detta att noteras vid avflyttningsbesiktning och ersättningsskyldighet uppkomma.

// Husdjur är välkomna i lägenheterna under förutsättning att de hålls efter så inte grannar upplever besvär.

//Uppsägningstiden för en hyresrätt är tre månader, se uppsägning/avflyttning i menyn till vänster. Vid dödsfall gäller en månads uppsägningstid.

// Glöm ej att skaffa en hemförsäkring!

Hyra ut i andra hand

Om Du har giltiga skäl är det tillåtet att hyra ut Din lägenhet i andra hand. Dock måste först vårt tillstånd inhämtas.

Giltigt skäl kan t e x vara att prova på arbete på annan ort, prova att sammanbo med partner, studier på annan ort och liknande. Rätten att hyra ut lägenheten i andra hand gäller endast under begränsad tid, normal sex månader.

Om detta är aktuellt vill vi att Ni lämnar in en ansökan till oss om tillstånd.

Denna kan laddas ned som PDF här >>

Autogiro och E-faktura

För att som hyresgäst hos Wennergrens kunna betala hyran via autogiro krävs att man fyller i en s k medgivandeblankett där man godkänner att en viss mängd pengar (hyran) dras vid en viss tidpunkt (månadsskiftet).

Kontakta oss på tel 0503-359 90 så skickar vi en blankett!

E-faktura är en elektronisk avisering av hyran direkt till Din internetbank. Det fungerar även om Du väljer att hyran ska dras via autogiro. Du anmäler e-faktura direkt i Din internetbank. 

Genom att välja e-faktura sparar Du miljön då papper och utskrifter ersätts av en elektronisk avisering.

 

Utelåsning

Vid utelåsning kan vi via Securitas Fastighetsjour erbjuda hjälp med upplåsning på kvällar och helger.
Securitas nås på 010-470 53 00
och tar ut en avgift om 400:- inkl moms för servicen.

 

Uppsägning

Om Du av en eller annan anledning vill säga upp kontraktet på din lägenhet ska detta ske skriftligen, antingen via e-post till info@wennergrens.se eller per post.

Om Du har tillgång till Ditt hyreskontrakt kan Du istället skicka oss ditt exemplar av kontraktet med påskriven baksida där plats finns för underskrift vid uppsägning.

Vi skickar alltid en skriftlig bekräftelse på uppsägning - bevaka detta noga så ingen missuppfattning sker eller att den skriftliga uppsägningen kommit bort på vägen.

Vi ber Er notera att vi under uppsägningstiden har rätt till, efter överenskommelse, att visa lägenheten för nya hyresgäster. Uppsägningstid räknas alltid som tre månader från uppsägningsmånadens sista dag, d v s uppsägning den 20/5 ger avflyttning 31/8.

När Du flyttar från Wennergrens vill vi komma in i lägenheten och besiktiga den efter Dig. Genom detta förfarande uppdateras vi om skicket på lägenheten i stort samt skyddar dig och inflyttande hyresgäst mot eventuella tvister om uppkomna skador, etc.

Ring 0503-359 90 i god tid innan avflyttning för att beställa besiktningstid.